Zalecenia dietetyczne związane z atopią nie dotyczą jedynie ograniczeń i wykluczania składników. Wręcz przeciwnie. Celem powinno być włączenie do diety dziecka jak największej ilości bogatych w składniki odżywcze produktów. Zdrowa dieta jest koniecznością, a dieta przeciwzapalna pomaga zwalczać stany zapalne – podkreśla Judita Palenikova.
W przypadku dzieci, idea diety może być źle zrozumiana, a nawet niepokojąca. Judita Palenikova wyjaśnia jednak swoje zalecenia: Należy pamiętać, że podążanie za różnymi trendami żywieniowymi może pozbawić dietę dziecka dokładnie tych produktów przeciwzapalnych, których potrzebuje ono najbardziej. Dlatego nie skupiaj się tylko na tym, co należy wyłączyć z diety dziecka, ale odwrotnie. Zamiast tego skup się na różnorodności, którą możesz zapewnić swojemu dziecku pomimo ograniczeń. Zachęcaj je do jedzenia i zadbaj o to, aby jego dieta była źródłem składników o właściwościach przeciwzapalnych.